Friday, March 18, 2016

Resepi creamy sup & garlic bread

Hokey. Tempek resepi lagi. Pagi td bekpes buat garlic bread sbb nak abes kan roti yg da nak expires tuh. Huhu. Makan ngan creamy sup. Yummeh!

Bahan untuk garlic bread :
Roti gardinier
Bawang putih 6 ulas
Butter dalam 4 sudu
Serbuk black pepper ckt
Serbuk oregano ckt

Cara nyer :
Rebus bawang putih & lenyek lenyek kan beliau. Dah siap tuh campur kan jek sume bahan bahan yg lain tadi. Sapu kat roti then bakar @ guna frying pan aje.

Bahan utk creamy sup :

Butter 2 sudu
2 biji ubi kenyang
200ml susu Segar
1 kiub ayam
Serbuk parsley ckt
Serbuk black pepper ckt
Garam ckt
Cheese ckt - I pakai cheddar cheese yg dah sagat 

Cara nak msk :

Rebus ubi tuh then blend. Cairkan butter pastuh masuk kan jek ubi td. Kacau kacau ckt. If pekat, msk kan air rebus ubi tu td.

Pastu masuk kan kiub ayam, susu, black pepper, garam & serbuk parsley.

Kacau kacau lagi. Pastu masuk pulak cheese. Suka aty la nk msk bp bnyk. Agak agak tekak nak creamy cm mn. Ngeh ngeh.


Tadaaa! Da siap. Nyum nyum. Dah macam kat hotel pulak rasa. Ekekek~ 


Budak ni makan sampai cicah jari sebab roti da abeh. Hehe. Nanti ibu wat lagi okeh! 

No comments: