Thursday, March 17, 2016

Resepi Brownies Kedut

Nak simpan resepi sini. Senang nak cari nanti ble tangan ni gatal gatal nk baking. Ngee~

Bahan bahan :
4 biji telur
250g butter
400g coklat 
50g serbuk koko
1 susu kecik esen vanila
Tepung gandum 1 cawan
Gula perang 1/2 cawan - ikut tekak memaseng
Coklat chips

Cara nyer :


Memole mix kan telur ngan brown sugar. Bagi berbuih. Pastu masuk kan esen vanila.



Pastu cair kan coklat. Double boil ye. Kite pakai Beryl's. Pastu cair kan butter. Ada member cakap if nak brownies yg chewie chewie,butter tuh x yah cair kan. Tp x penah try la lagi. Lain kali boleh try.

Dah setel cair kan coklat, campur kan dalam bahan mix tadi. Then,masuk butter. Last skali masuk kan tepung+serbuk koko. Kaup balik aje sampai sebati. If nak letak walnut pn boleh time ni.


Dah siap tuh, masuk kan dlm loyang. Last skali tabur jek coklat chips atas dia cenggini. If xmau letak pn boleh. 

Panas kan siap siap oven suhu 170°C ye. Then bakar dlm 30-40 minit.


Tadaaa! Da siap! Pas siap bakar tuh bkk pintu oven ckt & biar kek dlm tuh lebih kurang 5min. Petua kunun nyer if nak kedut. Tp ni x sabor sgt nk makan, da kuar kan awal awal. So xde kedut sgt. Ngee~

If nak santek, korang main lah deko deko ye. Letak sokelat ke,nuttela ke atas dia tuh. 

Hokey,da abes. Selamat mem'baking' lah ye. ;)

No comments: