Tuesday, February 26, 2013

Cara Kurangkan Kaki Bengkak Semasa Hamil

Alhamdulillah last Saturday baby genap 35 week. Ms check-up berat baby da naik. Sekarang dah 2.6kg. Doktor cek air ketuban, da kurang ckt tp still bnyk & doktor srh dtg lg this wik utk check-up. Doktor tkt ada contraction. If ada, doktor kne inject utk kurang kn contraction sbb tamau baby kuar dlu sbb baby blm matang lg kata nyer. If week ke 37 & da ada contraction, then xpe. Baby da ley kuar. Woww..! da dkt dah tuh. Haish, debau debau da neh. Tp excited pn ada :)

Kaki pn da start bengkak. Tgk la ni kaki shayer. Da mcm kaki gajah. Uhuk~ Ari Sabtu mlm ari tuh start bengkak. Before this xde. Tapi sebelah kanan jek kembong. Kaki kiri ta bengkak lgsg.

.
Musty ramai mommy mommy yg tgh preggy now ni kaki pn tgh bengkak kan? Ada la search ckt info kt tenet cm mana na kurang kan bengkak kt kaki ni. So nak share lah utk panduan :)

Faktor kaki bengkak :
  • Cuaca yg sgt panas
  • Berdiri terlalu lama
  • Jalankan aktiviti harian yg terlalu banyak & lama
  • Makan makanan yg kurang Kalium (Potassium)
  • Pengambilan makanan yg masin terllau banyak
  • Minum minuman berkafein terlalu banyak

NOTA: Pembengkakan yg ringan semasa hamil adalah perkara biasa semasa mengandung. Tapi jika anda mendalami bengkak di tangan & muka secara tiba tiba atau sebelah kaki kelihatan lebih bengkak daripada yg sebelah lagi, ia boleh menjadi tanda preeclampsia. Adalah penting utk berjumpa doktor anda segera.

Tips kurangkan kaki bengkak
  • Makan makanan yg tinggi kalium seperti pisang
  • Kurangkan pengambilan kafein
  • Elakkan berdiri terlalu lama
  • Alaskan bantal pada kaki semasa tidur atau rehat
  • Pakai kasut yg selesa & elak pakai kasut tumit tinggi
  • Pakai seluar ketat atau stokin sokongan
  • Elak pakaian yg ketat di sekitar pergelangan tangan, kaki atau buku lali
  • Berehat atau berenag di kolam air
  • Minum air yg banyak boleh kurangkan pengekalan air dlm badan
  • Kurangkan pengambilan garam
  • Kurangkan aktivit luar jika cuaca panas
  • Gunakan ais sapu di kawasan bengkak

Hope info ni dpt tolong mommy mommy kurang kan bengkak kaki cam shayer ye ;)

No comments: