Monday, July 18, 2011

Ada aku kisah

Tidak ada manusia yg sempurna baik suami ataupun isteri. Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yg indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat....bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki.

Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum
Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....
Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...
Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....
Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku... 
Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami
Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam.
Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian
Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....
Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....
Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...
Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku
Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata.
Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki.... 

Tiba-tiba aku menjadi peduli dan mengambil peduli

    Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...
    Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...
    Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...
    Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan
    Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....
    Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....
    Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi 

 Kini .... aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku.


p/s : credit to pengarang sajak ada aku kisah ni..

Love..wawA

12 comments:

gRiJeNeLiA... said...

takutnye nak kawin ni wawa=(

wawa(",)toink2 said...

hahaha..ta sume cm2..

so kne pepandai la..

cus da right 1..;)

gRiJeNeLiA... said...

nak tunang pun tak berani lg=(

wawa(",)toink2 said...

take ur tyme..

knl dlu aty budi..

cewahh,nasehat ta bley bla..

hahahaha...!! ;p

gRiJeNeLiA... said...

take ur time? ni dah 25 dah...org tua pun dah tanya sampai bila nak single...sengih2 then lari...rasanye kang korg dah ada anak br nak kawin kot...haha

gRiJeNeLiA... said...

take ur time? umur tak tunggu kak oi!!!

wawa(",)toink2 said...

ni kre da ada yg bekenan di aty la 2 kan..

sp kah..??? cer cte,cer cte..

hahahahaha...;p

gRiJeNeLiA... said...

ko tak tau ke? i dah ngan dia 3 yrs now but still no courage nak kawin...sked i'll regret=(

wawa(",)toink2 said...

uiks~ sp kah itu grija..??

kte ta pena tau pon..

cer cte, cer cte..uhuk~

ap masalah nyer neh grija..??

gRiJeNeLiA... said...

relationship sape yg takde prob? haha...aku je yg cold feet=)

wawa(",)toink2 said...

kannn...sume ada prob...

ala,bnd ley setel..

kawen trs lah sng grija..

ahahahaha...! ;P

gRiJeNeLiA... said...

amboi...sape nak kawin aku? haha...byk sgt demand=p