Friday, November 6, 2009

Benarkah Lelaki Baik Utk Wanita Yg Baik..??

kebanyakan individu mempercayai dan mengharapkan pasangannya adalah yg terbaik utk dirinya.. mcm 2 jgk aku.. berharap yg aku akan berjmpa dgn some1 yg blh guard aku ke jln yg btl.. persoalannya, adakah aku akan dpt lelaki yg mcm 2 memandangkan aku yg mcm ni.. means, aku ni x bp nk baik sgt..

persoalan ni ttb muncul dlm kepala otak aku ble aku terbc ayat dlm al-quran yg mksd nya mcm ni :

"perempuan2 jht utk lelaki2 jht, lelaki2 jht utk perempuan2 jht pula, perempuan2 baik utk lelaki2 baik, lelaki2 baik utk perempuan2 baik pula"

lps ak bc, aku "cermin" diri aku sendiri.. layakkah aku dpt laki yg baik utk aku..??

6 comments:

SaiF HaQieM said...

kalau ada jodoh tx ke mana..setiap manusia di cipta berpasangan...tak bertemu di dunia, insyallah di akhirat bersatu...doa selalu pd Allah swt selalu...
selamat beramal k...hehehehe

wawa(",)toink2 said...

mcm tazkirah hot.fm plak yeh..

nor raidah said...

kak wawa..nk menyebuk jap..hehe...alhamdulillah mmg fitrah manusia inginkn yg terbaik dlm hidupnya juga k wawa...ni ayat al-Quran(24:26)...utk dpt yg trbaik, kita pun kene brusaha...pbaiki diri mjadi yg terbaik baru dpt hasil yg terbaik(iaitu laki yg terbaik)...selagi Allah x tarik nyawa lg, selagi tu pintu Rahmat dan Hidayah itu trbuka utk kita...insya-Allah...

misisitukangtulis said...

Wawa, kita dah bincang topik ni kan?? Kat Fesbuk~ huhu

misisitukangtulis said...

Kan da bincang tajuk ni kat Fewsbuk.. huhu~

Anonymous said...

ye..mmg benar lah ayat 2...
tp x bermakne lelaki yg tak baik x bleh dpt perempuan yg baik..dan perempuan yg x baik x bleh dpt lelaki yg baik..kdg2 slpas seseorang itu kawin barulah kte tahu perangai sbnr psgn kte..dan kte banding kan sme x dengan perangai kte sendiri..insyaalah sme je nti..ayat yg ko bce itu adalah untuk pasangan yg dihalalkn ikatan nye..ko akan fham nti...yg pntg bg kte...sentiaselah perbaiki diri agar kte dpt jodoh yg sebati ngan diri kte...

hahaha...tazkirah skit2...