Wednesday, September 9, 2009

Isyarat Benci Untuk Difahami

OLEH DR. HM TUAH ISKANDAR AL-HAJ

Setelah anda menghantar 10 sistem pesanan ringkas (SMS) tanpa mendapat sebarang balasan, anggaplah orang yg anda cuba hubungi itu telah tidak mengharapkan anda lagi dalam hidupnya. Anggaplah anda sudah tdak diperlukan lagi, maka binalah hubungan baru dengan orang lain. Pelihara maruah diri anda jgn sampai setiap mesej anda itu semakin menimbulkan kebencian orang.

10 mesej sudah cukup utk dijadikan ukuran. Berilah tempoh waktu selama sebulan, kalau2 phone org itu bermasalah @ taliannya mengalami gangguan. Seandainya selepas 10 mesej itu anda masih tidak menerima apa2 balasan, anggaplah dia sudah ‘membuang’ anda dari hidupnya.

Kita kena rasional dlm hal ini. Usah sampai nmpk terlalu terhegeh-hegeh sedangkan org sudah tidak seperti yg anda sangkakan. Usah buang masa terhadap org yg sudah membuang anda. Belajarlah menerima hakikat kalau dulunya anda dilayan dgn mesra tp sekarang tidak, bahawa org itu mahu memberi isyarat bahawa dia mahu anda pergi darinya.

Sedangkan pantai blh berubah inikan pula hati manusia. Anggap sj perhubungan telah tamat, anda tiada jodoh, itu sesungguhnya suratan. Tidak perlu merayu sbb merayu itu sgt buruk di mata org yg sudah tidak sudi.

Apabila SMS pun tidak berjawab @ mengambil ms yg lme utk dijawab, panggilan jg tidak diangkat hingga 10x, itu semua adalah isyarat yg lbh jelas utk menyatakan bahawa anda disingkirkan.

Kembalilah berpijak di bumi yg nyata bahawa sudah smpai ms nya anda membina hidup baru. Merajuk pd yg sudi, merayu pd yg syg; andainya merajuk dan merayu sudah tidak dipeduli maka itulah saatnya utk berangkat pergi.

Saturday, September 5, 2009

Bila Harus Memilih


Dulu, Kau Pernah Berjanji Pada Diriku
Untuk Menjaga Dan Menyayangiku
Itu Bererti Sampai Akhirnya
Kau Meninggalkanku

Kini, Kau Ingin Kembali Pada Hatiku
Setelah Kau Pergi Meninggalkanku
Haruskah Hati
Memberi Kesempatan Dirimu

Haruskah Aku Percaya
Segala Yang Kau Ucapkan
Kata Kata Maafmu, Kata Kata Memohon
Untuk Kembali Kepadaku

Meski Cintaku Padamu Lebih Dari Yang Kau Tahu
Namun Mengerti Kasih
Tak Semudahnya Itu
Melupakan Yang Telah Kau Lakukan Padaku

Beri Aku Waktu
Untuk Memikirkan Yang Terbaik
Cinta Jadi Dilema
Pergi Ataupun Kembali

Wednesday, September 2, 2009

Interbiew agy..

kali ni lain ckt interbiew nya.. if b4 dis aku interbiew nk keje, now ni lbh kepada persediaan utk keje.. aku apply GEMS.. ari senin ni aku interbiew.. tkt gak neh actually.. aku neh mmg ta pnh pg mn2 interbiew b4 dis.. ngan darah gemuruh nya agy kn.. mmg parah la.. kali ni mmg aku akan pg dis intebw.. yela, sblm2 ni dah 4 intervw yg aku kne pgl aku ta pg.. hahaha.. tkt pnyer psl.. apara wawa..

kt GEMS ni nnt, dia akan training uh dak2 yg da grad neh.. pas abs training, dia akan anta wat prektikel lak.. ha, pas2 bawu dia anta kte keje.. member aku ad yg dah pg.. dia ckp, if ms training 2 kte da bgs, dia trs anta ofer nk keje..

tp aku neh cam musykil gak neh nk ikt or x prgrm ni.. risau gak if dah abs ikt program ni, skali x dpt keje gak.. x ke buang ms aje.. bek keje.. kn..?? tp if dpt keje pas abs ikt progrm ni, cam best gak.. arghh...!! mn 1 neh.. nk pg ke tidak..sesapa yg tau psl bnda alah ni, tulun kac advce cket.. or memember aku, sesapa nk join.. jum uh.. ad teman.. hehe..

Tuesday, September 1, 2009

wawa @ dapur

sepnjg 11 hari pose neh, aku dah bljr msk beberapa resepi from mak aku.. haa.. baguih ta..?? ad kemajuan tau.. jgn men2.. ta cy plak.. btoi la.. now aku da pndai dah wat smbl telur, smbl ikan keli, sup ayam, kari ayam, ayam msk kicap, ikan paten msk tempoyak n terbaru, bawu bljr smlm, ikan msk 3 rasa.. hoho.. bangga sial.. aku jakun sbb aku tau msk dah skang.. sbb nya b4 dis aku ta weti.. 2 yg beria neh.. cam bangga jap.. hahahahaha...=p

jgn kata lauk2, laksa pon aku da tau wat dah.. ni jap agy nk bljr wat mee rebos plak.. Lalala~ karipap n popia pon aku da weti wat dah.. kre leh la nk mkn kn.. huhu.. if nak wat begedel, jgn ckp la.. 2 mmg kepakaran aku.. wee~ =D memandang kn dah msk 11 pose ri neh, ak dah memulakan agenda aku mencari resepi nk wat biskut.. hahaha.. tgh berusaha neh dgn bersunggoh2.. nk cr resepi bskt yg sng nk wat n simple tp sodap nk mkn.. huhu.. tgh semangat neh nk wat.. haha..

dok kt dapur jela aku now ni kt umah.. if tgk tv pon, rancangan memasak ajolah den nengok.. peberet aku, ketuk2 ramadan.. tgh ad ms ni bljr la msk ap yg ptt.. nnt dah keje, dah x dok umah ngn mak, sp plak nk ajar aku msk kn.. tkn nk mkn luar aje kot kak timah oi.. bak kata omak den, x gne le jd anak dara if x masuk dpr.. err mak, masuk dpr je leh..?? x yah msk.. mkn jela.. masuk dpr gak 2 kn.. hahaha.. mau kne kejar ngan parang if mak aku bc neh.. wahaha~ =p