Sunday, June 21, 2009

selamat hari bapa, abah..

smpai sekarang aku still rs abah ada..(T_T)


ms ari2 penting cm ni la kte mula teringat cte2 lme kn.. sm gak ngan aku.. aku ms kecik2 tersangat la nakal.. mcm2 aku wat.. aku rs antara adik-beradik aku, aku kot plg bnyak skali "mkn" rotan abah aku.. haha.. dalam garang2 abah aku 2, dia actually seorang yg kelakar.. sk sgt wat lawak.. mrh 2 biasa la kn if kte wat slh.. banyak sgt rs nyer pengorbanan abah kt aku.. ble ingat2 blk, sebak plak rs..

tiap kali aku dpt tawaran mn2, abah merupakan org yg plg bz.. dia akan make sure sume bnd cukup.. dr segi sijil2 aku, salinan ic, surat beranak sume.. n aku anak dia yg plg bnyak "travel" tmpat bljr.. mle2 kt gerik, pas2 lenggong plak, pas2 aku kursus kt kelana jaya, pas2 stdy kat melaka plak.. n last skali kt bangi ni.. ukm.. tmpt jauh aje dr rumah aku kt perak 2.. cian abah drive jauh2 semata-mata utk aku..

raya tahun 2006, raya terakhir kami ditemani abah.. mcm biasa b4 pg smyg ry kami adik-beradik salam ngan mak n abah mintak ampun n mntk halal mkn minum.. abah suka sgt.. sbb beraya ngan cucu dia yg sulung.. aku plak ms 2 raya cam x ry sbb tkt nk exam.. 1st tyme exam ms stdy kat ukm.. skema la kn.. hahaha.. dah la x stdy agy.. bese la, stdy last minit..

abes cte ry, abah anta aku kt stesen bas kamunting.. aku alek ukm sbb nk exam.. ms 2 abah cam x larat.. abah soh aku bli roti n air.. sbb dia nk mkn ubat.. b4 nek bas aku salam, cium n peluk abah.. x sangka i2 kali terakhir aku blh wat cm 2 kat abah..

ptg 2 ms aku smpai ukm abah kol.. abah tnya dah smpai ke blm.. aku pelik.. x pnh abah kol tanya aku smpai or blm.. sbb slalu nyer 2 menjadi rutin mak aku.. perbualan yg singkat 2 merupakan perbualan terakhir aku ngan abah..

ari sabtu, aku msg mak.. tnya brg2 aku nnt pas abes sem nk ltk mn.. abah nk dtg ke.. tp mak x reply.. aku kol umah, xde org angkat.. aku trs kn stdy.. pg esk nya 2 akak kol, ckp dia odw alek umah.. kata nyer abah nk kne bedah.. ak terkejut.. xde ribut xde ap, ttb abah nk kne bedah.. aku pk positif.. nk sdp kn aty.. ok, bedah biasa je.. xde pape.. sbb if x, knp mak x kac tau aku kn..


tp aku pelik, angah n akak x abes2 msg aku soh aku stdy je.. ckp abah xde pape.. mlm nyer angah aku plak kol.. n ayat yg plg aku x blh lpe n tkn lpe smpai ble2.. angah ak ckp smbl nanges2, “kak cik, abah dah xde.. abah meninggal lps kne bdh td”.. ak trs letak phone.. ak kuar rum.. ak xtau nk ckp ap.. dlm ht aku ckp, “wawa, bangon.. ko tdo.. ko tgh mmpi”..

tp kenyataan ttp kenyataan.. uncle aku kol, ajk aku ikut dia blk… n ms 2 aku sedar, yg aku x mimpi.. aku ambik air smyg n aku bc yasin sementara tgu uncle dtg.. aku mcm x cy, baru 3 hari lps abah anta aku kt bus station.. n abah xde skt kuar msk sepital pon.. abah pg cm 2 je.. sp yg blh terima.. dlm kol 3 pg uncle dtg, n ktrg gerak blk perak..

sepanjang perjalanan 2, aku asyk doa yg abah ad lg.. ak harap sgt dorang slp.. tp ble aku smpai umah, ramai org kt luar.. rs x mampu aku nk langkah msk dlm umah.. ble aku msk, aku nmpk abah.. terbaring kt c2.. ms 2, baru aku sedar yg abah mmg btl2 dah xde..

aku pg kt abah, aku tgk abah mcm tgh tdo je.. aku cium dahi abah.. air mata aku x benti kuar.. aku dah x hiraukan org lain.. aku trs pg amek air smyg n sedekah kn yasin kt abah smpai org masjid n sedara aku siap2 nk mandi kn abah..

b4 dorang nk kapan kn abah, aku n adik beradik yg lain sempat cium abah.. 2 la last aku tgk muka abah.. sedih sgt ble muka abah dorang ttp lps 2.. n bertambah sedih ble dorang mula berjalan dr rumah aku bawak abah ke tanah perkuburan.. hujan renyai2 ms 2.. aku tgk muka mak.. mak x nangis tp aku tau jauh dlm hati mak, mak sedih.. mak lagi lama dok sm2 ngan abah berbanding kitorang.. aku bangga ada mak yg setabah 2..

dah lme bawu mak ckp yg mak x kac tau aku abah nk kne bedah sbb aku nk exam.. mak cte yg ari jumaat 2, mlm nya abah skt perot.. smpai gigil2.. bwk pg hospital selama, pas2 dowang ckp kne bwk pg sepital taiping.. bedah.. dowang ckp ad ketumbuhan dln usus.. ptt la abah slalu ngadu skt pewot b4 dis.. tp x sangka plak ad ketumbuhan.. mak ckp, b4 abah msk bilik bdh, abah tanya mak.. skt x kne bedah.. sbb nya mak dlu pnh kne bedah ms nk lahirkan adik aku.. mak ckp kt abah, x rs pun.. sbb x sedar.. pas2 mak ckp abah kumat kamit mulut bc mcm2.. mengucap sume.. pas kuar dr bilik bdh, abah mmg dah x sedar.. x lme pas2 abah xde.. cm2 la yg mak aku cte kt aku.. mlm 2 aku, adk ngan angah teman mak tdo kt bilik mak.. ms nk tdo, aku still rs yg aku tgh mimpi.. ssh sgt nk terima kenyataan 2.. aku kesian kt mak.. xde sp nk teman ble kami xde kt umah..

esk pg nyer ak blk ukm.. sampai je ukm aku cb nk stdy utk exm tp tah ap yg aku bc aku pon x tau.. aku terus kn jgk sbb if x, cm mn aku nk jwb exm esk.. tp wat la cm mn pon, aku still x blh nk cncntrte.. esk nya tah ap aku jwb exm.. sm jgk ngan paper aku yg lain2.. mn x nya, asal nk tulis jwpn, air mata kuar.. cm mn nk cncntrte jwb exm ms 2.. byg kan smlm abah dikebumikan n ari ni nk kne jwb exam.. cm mn 2..?? abes je exam, aku mula risau.. aku tkt reslt aku trk n kne tendang university.. tp alhamdllh aku still blh trs kn walaupon rslt aku ms 2 mmg tersgt la trk.. n aku tekad nk abes kn stdy.. sekurang2 nya aku dpt jg mak yg mn aku tau i2 yg abah nak..

sakit nyer ble kte rindu kan seseorang yg x mungkin kte dpt jmpa kn.. cm2 la aku rs.. if aku rindu mak, aku blh kol, n blk umah sembang2.. tp if aku rndu abah..?? semoga roh abah dicucuri rahmat dan ditempat kan di kalangan org yg beriman.. sesungguh nya abah merupakan bapa terbaik yang telah Kau kurniakan pada aku ya Allah.. jauhkan abah dr siksaan kubur-Mu dan api neraka-Mu.. amin~ Al-Fatihah..


pic aku n abah ms aku kecik..so close with him..

Selamat hari bapa, abah..

Father's Day without you is like music..

Muted by a distance undisturbed..

Semoga abah tenang kat sana..

Sayang abah sampai ble2.. (T_T)

12 comments:

Anonymous said...

wawa....ejat nk ucap takziah....
wlaupn mnde ni dah lme kn...
ejat rse kagum jek ngan wawa yg semmgnya tabah...hmmmm
1st time ejat nk tgglkn komen kt cni....
sbb cite wawa ni mmg tersntuh...
papepn wawa msih de mak kn....
jge lah die sebaik2 nye....
"hadapi dengan tenang jiwa"

ejat_wehh

Nadia said...

sedihnya, wa. happy father's day, wa. al-fatihah. :'(

wawa(",)toink2 said...

ejat : thnx..n jgn lpe wish ur dad fther's day ok..=)

nadia : epy fther's day jgk dya..
kte sm kn..so kte je yg phm rs xde abah kn dya..n thnx ms exam dlu ko bg smngt..ms 2 kte xde kwn sgt.. ko je yg kte knl.. thnx dya.. ingt smapi ble2..=(

Ulthero7 said...

Terharu ak bace...(T.T).. sedihnye.. mmg ko tabah ye selame nih... ak tk sangka langsung korng tkde abah.. ape pn al-fatihah utk bapa korng berdua.. takziah..

wawa(",)toink2 said...

yup, aku ngan dya da xde abah..
sesapa yg ad 2, hargai la ayah korang slagi dia ad..
nnt jd cm aku n dya, x gne menyesal..

Anonymous said...

syg..i pn pgl ayah i abah..u take care syg..i pn xtaw yg u stabah ni..bace blog u wat i lg hormat n bangga ngn u..jage mak elok2 k..da abes blajar nih,jdk org bek2 tau..u've rili touched evry1 here.u wat i lg syg kat abah i..thnx syg...abah da,xde mak ade..u siblings ade..i ade bie..we all love u k..
---ur guy---

wawa(",)toink2 said...

thnx..=( sedih tp terus kn jgk hdp.. pk mak wat i tabah.. if mak yg dah lme hdp ngn abah blh tabah, tkn i x blh kn..

Grija Vj said...

sorry lar gurl...i tak tau pun pasal ni...
terfikir juga bila ko asyik cita psl mak je...
tak terfikir nak tanya psl ayah ko...
i lost my grandma when i was having exam few yrs back...
so mmg aku phm perasaan ko...
nenek tak sebrp jika dibdgkan dgn ayah kan?
anyway im proud 2 f u as my fren...
ur so strong n i'll always luv ya
muaxxxxx

Grija Vj said...

im so sorry gurl...
i tak tau pun psl ni...
ko ni pun satu dah baik cm ni pun tak bg tau kat aku...
now i feel so proud 2 f u n dya as my frens...
so strong n bold even tho u guys look soft...
i pun pernah hilang org yg i syg masa nak exam dulu...
blh gak byg perasaan tu bila nak study...
anyway u've gone tru it successfully...
so proud of u
luv ya
muaxxxx

wawa(",)toink2 said...

thnx grija...luv u oso..
n sory 4 ur grandma..

syuQ said...

so sry that i juz know bout this..
mmg kite x rpat but guess we still fren.
takziah ak ucapkan.thnk its not 2 late.
even though xnampak, I still concern bout all
my fren

wawa(",)toink2 said...

thnx ya..really apprcte it..