Thursday, June 25, 2009

nape laki bele janggut

Orang tua2 slalu ckp, "hang ni..dah besaq panjang, dah berjanggut bermisai segala pon perangai mcm budak2.. dok layan pokemon..bla..bla..bla" Selalunya kalu diorg ni ckp cam ni bermaksud si insan yg bernama lelaki ni patut kena lebih matang dan matured..bukan asik nak berlagak macho je, tapi perangai hampeh..

Bagi sesetengah lelaki, janggut and misai ni dah mcm lambang kemegahan dan kemachoan la konsepnyer. Bila ada janggut skit, ada misai skit konon terserlah la kelakiannya tu.. kata org la.. Sebabnya, tak semua laki ada pertumbuhan janggut dan misai ni.. Ada jugak aku tgk yg tumbuh mcm segan2 jer.. jarang2 n tak sekata.. so lebih elok tak der dari ada tapi bley bilang ngan jari je berapa kerat kan.. hehe :P

Kdg2 2 ble tgk laki berjanggut bemisai segala neh, rs cm runsing pon ad.. rimas.. skali pndang cm perogol bersiri.. 2x pndg cm laki hilang bini.. dah mcm rimba plak.. if nyamuk msk pon kdg2 leh sesat.. terpk gak, dowang neh ta rimas ke.. So kali ni aku nk kupas ckt psl np laki bele jgt.. tp sebelum 2, jum kite tinjau jenis2 janggot yg ade.. Hehe..




Jenis : Baru2 nk tumbuh

Jenis : Janggut kambeng

Jenis : Janggut Bulat (gabung ngn misai)

Jenis : Gorilla

Jadik, ni la dia jenis2 janggut yg aku dpt carik. Sbnr nye, byk lagik ar style2 die. Yg sampai nk temuntah ponh ade aku tgk. Kih3.. So, back to topic la an.. np laki bele janggot..?? apsal eh..?? if licin je kn ke kemas.. xde la geli tgk.. cam rimas pon ada.. tp dowang simpan gk.. knp..?? so, sbb nk tau sbb nyer, aku ad wat survey.. hahaha.. seget je wawa.. dush~ bwh ni merupakan alasan2 bagi responden2 aku..=p

responden pertama :

Sebab die, malas.. tu jek.. Maybe org pompuan x pnh rase ar camni sbb korg x rase ade bulu kt muke lg. Unless da mmg hormon kuarge korang ar an. Malas yg aku maksudkan ni adalah malas ntok mencukur misai2 dan janggut2 ni. Cube bayangkan sket, korang bgn pg 2 patu tgk janggut n misai da pnjg, korang amek shaver patu start la shave. Kalo malang, bedarah gak ar muke korang. Patu korang bgn pg lusenye, tgk2 janggut n misai ni da mule tumbuh sket2. Jadik, lagik baek kalo biar die tumbuh pnjg2. Kite ponh senang ati, x kaco die nk memanjang. Kan2? Hehehehe

responden kedua :

Die camni, pnh tak korang rase yg korang cun bile korang pke sesuatu? Sbgai contoh,

"Ishh, kalo aku pke tudung lilit ular ni, mesti org ckp aku lg comey ni"

"Kalo ikat wambot ekor kuda ni, ley lagik ayu ni"

Lebey kurang camtu ar. Korg rs jek yg korang cun n ayu bile wat camtu, tp kptsn menilai tu berade kt pihak yg melihat la an? Jadik, same gak la kt mereke2 yg bergelar lelaki berjanggut ni. Bile ade janggut ni, ade gak yg trase lebey macho, lebey maskulin dan sebagainye. Baru lg ensem dan sebagainye. Hehehe

responden ketiga :

Np bele jgt..?? ikot sunah nabi..
Ai, pendek aje jwpn responden ke 3 aku neh.. yeke 2 alasan nyer.. bab janggut kalu, nk ikut sunah nabi kn.. cb tanya yg wajib tgk.. ikt nabi ke x..hahaha..gedebek kne batang idong sndri kn..;p

Bagi aku la an, ada janggut, ada misai tapi tak pandai nak trim..tak pandai nak jaga pon masalah jugak. Lebih baik cukur licin je kan daripada tumbuh sampai dah macam hutan belantara.. btoi dak..??

Janggut n misai ni pulak ada yg mcm2 bentuk aku tgk.. Ada org suka simpan seciput je janggut kat bwh bibir utk nampak lebih manis kononnya.. Ada yg suka janggut kat bahagian dagu.. Ada pulak yg suka simpan janggut sampai jd jambang supaya terserlah imej maskulin diri tuh.. ada org tak suka janggut tapi suka simpan misai atau kumis (sama jerr..) Susah la nak klasifikasikan benda2 ni sbb setiap org ada minat berbeza. Sifat2 ni jugak subjektif dilihat dari pandangan mata perempuan.. Ada perempuan suka lelaki berjanggut dan bermisai, tapi ada juga tak suka.. geli katanya. huhuhu..
tp bg aku, tgk kesesuaian.. ad setengah laki 2, aku tgk cm ta sesuai aje ad janggut.. geli.. serabot pon ada.. tp ad setengah 2, nmpk manis plak if ada janggut.. sk je tengok.. hehe.. (ada la kn owang 2..hehe..hanya dia yg tau..weee...)

lelaki sendiri pon ada yang punya pendapat sedemikian.. Even dilahirkan sebagai lelaki yg otomatiknya punyai hormon yg boleh menggalakkan pertumbuhan janggut dan misai ni, masih juga ada segelintir yg kurang gemar memilikinya.. Ada yg lebih suka wajah tu bersih berseri tanpa janggut atau pon misai.. May be nak nampak cute or maintain comel kot.. (errk...lelaki + comel = weeee...!! =p) atau nak kelihatan lebih muda.. kononnya...

Psstt* ad org 2 ckp, dolu2 masa zaman sekolah, susah tul nak tumbuh misai atau janggut. Ikut tips kawan beli 'minyak born' and sapu kat dagu, and 'side burn' kononnya utk lebatkan janggut dan jambang.. keskeskes.. Tanya kat kedai gunting rambut mamak, diorg ckp tu genetik la bangang!!! (ni bkn ayat aku ye..aku x gne perkataan yg last 2..hoho)

9 comments:

Ulthero7 said...

ak tkde misai n janggut... tringin gak nk.. (T.T)

wawa(",)toink2 said...

aah la kn, ko xde ek..
sm cm si farid 2..
bawu ak pasan...ciannn...
gne kn lah 'minyak born'....
hahahahaha...;p

WADI~CHIRO said...

aku sokong yg responden ke-2 tu..
misai n janggut ni aset lelaki jgk
cm rmbut pmpuan la..
laki klu botak okay jer..try klu pmpuan botak

wawa(",)toink2 said...

britney spears botak ok jek..
kah3~ ;p

F@rid Abdul Aziz said...

eeehhh.....tetiber nama aku masuk kan wa~~~ehem2...pak cik nk betulkan setetmen tuh yerk....ada janggut n misai..tpi tk lebat...so dri kasik bela nmpak cm orng tk cukur habis..baek cukur trus tiap2 ari..pakai electronic shaver...smooth~~~~(ala ~ dh comel2...tk yah sebok2 nk jadik macho)

WADI~CHIRO said...

tu sbb dia kne cekup..
lain la klu dpt duit botakkan kepala cm sharifah amani tu or demi moore blakon utk filem G.I Jane

wawa(",)toink2 said...

farid : menang la kt ko farid.. mmg ta leh lwn da..hahaha.. tp btoi, da comel 2 xyah la jd mancho.. gurl sk wat laki cumel.. weeeee.....=D lg bgos dr laki yg belagak macho..kn kn kn...Lalala~

wawa(",)toink2 said...

wadi : kre ad la gk 2 pompuan butak kn.. tp siyes cm ta pape kn.. ta setoju pompuan butak.. melain kn la if dia skt.. len cte la 2 kn..

riss nuh said...

cuba bayangkan kalau perempuan bermisai @ berjanggut..sudah pasti kaum lelaki pun nak muntah melihatnyakan??dah lumrah kami ni ada janggut so kami bela la,,hehe..soal janggut @ misai lebat,jarang-jarang,sejemput @ macam kambing...itu adalah kurniaan tuhan suka tak suka kaum hawa ble buat pilihan..hehe..kmi pun punya pilihan terhadap terhadap penampilan seseorang wanita..hehe